Back to top
Educational

— Vilela School

Standing on a promontory, with a unique view of its surroundings, is the Vilela school. Like a temple, this building has a strong presence in the built environment, giving it structure and a point of reference.

Given the location and its prominence in the landscape, the design of this school was influenced by a desire for transparency. It was therefore designed as a glass body that is dominated by a sinuous roof, which simultaneously unifies, integrates and characterises the entire structure.

With its strikingly dramatic design, this school represents the search for a degree of de-materialisation of the structure. This is achieved through the use of glass, which creates a flexible, almost graphic line of light and shadow that typifies the entire façade of this school.

It has its own language that veers away from a need for consensus and passiveness. The aim is to achieve a school that stands out, an active space that is open to participation and change, thus stimulating, developing abilities and awakening feelings. It is a flexible space, open to the local community and their future appropriation of it.

Location
Paredes

Project
2009_2010

Client
Câmara Municipal de Paredes

Architecture’s Coordination
Nuno Lacerda Lopes

Architecture Colaborations
CNLL | Márcia Areal, Vanessa Tavares, Hélder Lopes

Engineering
CNLL | Central de projetos, IPC, Ac+Coger

Gross Building Area
3.597 m2

3D Simulations
CNLL

Model
CNLL

Photography
FG+SG

Plans

Related Projects